Het zijn niet altijd de buitenlanders

Vol ongeloof reageren de Friezen als de zestienjarige Marianne Vaatstra in een weiland wordt aangetroffen. Ze is verkracht en vervolgens is haar keel doorgesneden. Volgens de Friezen moet dit wel het werk van een allochtoon zijn.

mariannevaatstra
Marianne Vaatstra.

De eerste wijzende vingertjes gaan in de richting van een asielzoekerscentrum, redelijk dichtbij de plaats delict, een weiland, gelegen. Een Irakees die daar woonde zou de moord gepleegd hebben. De link is een dreigend gebaar dat hij maakt naar Marianne in de discotheek. Uit dna-onderzoek blijkt dat deze Irakees, die dan alweer in zijn moederland woont, onschuldig is.

Men blijft op zoek naar degene die Marianne op zo’n manier van het leven heeft beroofd, op zo’n jonge leeftijd. Maar liefst dertien jaar blijft het dossier op de bureaus van rechercheurs liggen, zonder oplossing. Even leek het erop dat de dader vrijuit ging met deze moord. Totdat het grootschalige volksonderzoek goedgekeurd werd door de rechter.

Peter R. de Vries eist in 2000 een verwantschapsonderzoek. Dat krijgt hij niet en hij klaagt daarop de Staat aan. Weer een domper voor De Vries: deze rechtszaak mislukt voor hem. Totdat justitie in 2012 het toch aandurft: een verwantschapsonderzoek onder de Friezen nadat een beschrijving van de dader is vrijgegeven. Die beschrijving werd gemaakt op basis van DNA en bevindingen van een criminoloog.

vaatstra_dnaInstructies bij de grootschalige DNA-afname, maar liefst
achtduizend mannen zijn opgeroepen voor het onderzoek.

En verdomd, daar hebben we hem. Zelf DNA in komen leveren nota bene. Jasper S. is de man die ze moeten hebben. Op 18 november wordt hij gearresteerd en amper een maand later, op 6 december, bekent hij. Nee, koppige Noordelingen, geen allochtoon en geen asielzoeker, een Friese boer.

Toch blijft het voor sommigen moeilijk om te accepteren dat de werkelijke dader vast zit. Complotdenkers, waaronder journalist Micha Kat, blijven de media en zelfs Marianne’s vader bestoken met hun ideeën. Volgens hen is er sprake van een doofpotaffaire. De overheid wil niet naar buiten laten komen dat een asielzoeker het deed om onrust over asielzoekerscentra te voorkomen.

Daarom nu nog een keertje voor alle complotdenkers: accepteer het feit dat jullie Friezen niet anders zijn. Ook een simpele boer van 45 jaar met een gezin kan een moord plegen of een misdaad begaan. Jasper S. heeft al een strafblad, weten jullie dat niet? Matchend DNA, een bekentenis, wat willen jullie nou nog meer? Het is niet altijd de buitenlander. ’t Is er net zo goed eentje van jullie eigen volk.

verdachte-Jasper-SMarianne’s moordenaar, Jasper S. 

Advertenties